niedziela, 26 maja 2013

ciasto z żurawiną




składniki:

spód:
szklanka mleka
2 łyżki brązowego cukru
6 łyżek białego cukru
10dkg margaryny
40 dkg mąki pszennej
proszek do pieczenia (ok 2 łyżeczki)
2 jajka
sok z połówki cytryny, łyżka cukru, woda

krem:
suszona żurawina
galaretka wiśniowa
300g serka homogenizowanego waniliowego
400ml śmietanki 30%

przygotowanie:

spód:
Mleko, cukier i masło zagotować na małym ogniu w rondelku, odstawić do ostudzenia.
Mikserem wymieszać z mąką, proszkiem i jajkami.
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni C. (W międzyczasie rozrobić galaretkę w ok 0,3 litra wody, w każdym razie, mniej niż jest napisane na opakowaniu, odstawić.)
Zostawić do ostygnięcia.
Zwilżyć wodą z sokiem cytrynowym i cukrem.

krem:
Śmietankę ubić, dodać serki homo i galaretkę.
Żurawinę można dodać do kremu, lub rozłożyć na spodzie ciasta.
Krem wylać na ciasto i całość wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz