niedziela, 12 maja 2013

makaronowy kociołek

Przepis na szybki obiadek.
Bez fotki, bo pada i słabe światło jest.

Składniki:
0,5kg mięsa mielonego
0,3kg pieczarek
duża cebula
makaron
ok 100g masła
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%
ok 3 szklanki wody

Przygotowanie:
Makaron ugotować.
Mięso doprawić i dodać jajko. Ja lubię na ostro (if you know what I mean ;p), więc użyłam papryki, pieprzu, czosnku i trochę soli.
Na patelni rozpuścić masło, no chyba, że masz małą patelnię, wtedy użyj rondla.. Cebulę pokroić w sporą kostkę i dusić pod przykryciem w masle na naprawdę małym ogniu do miękkości.
Z mięsa zrobić malutkie pulpeciki i wrzucić do cebuli. Trochę zwiększyć ogień pod patelnią.
Kiedy mięsko się usmaży, dodajemy pokrojone pieczarki.
Kiedy pieczarki się podsmażą wlać ok 2,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać koncentrat. Zagęścić (pół szklanki wody, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany).

Ja cały sos przelałam do makaronu i wyszła taka jakby gęsta zupka, ale można to trzymać osobno lub podawać z ziemniakami zamiast makaronu.
Następnym razem dodam też pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz